logo

.

Promo video

Sadržaji


 

 

 

 

Goranina skriptarnica

Državna matura

 

NCVVO

 

Nacionalni informacijski sustav za prijavu na visoka učilišta

 

Demo ispiti državne mature

 

portal Mojamatura.net

Obveza iz članka 5. c Zakona o javnoj nabavi

 

Temeljem članka 5.c Zakona o javnoj nabavi (NN. br. 110/07., 125/08.) obaviještavamo da  ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića Zadar ne obavlja upravljačku djelatnost niti je vlasnik poslovnih udjela, dionica odnosno drugih prava na temelju kojih sudjeluje u upravljanju odnosno kapitalu bilo kojeg gospodarskog subjekta s više od 20%, stoga nema gospodarskih subjekata s kojim Gimnazija Jurja Barakovića kao javni naručitelj ne smije sklapati ugovor o javnoj nabavi u smislu članka 5.c Zakona.


Naslovnica Zdravlje KEFIR ono što niste znali
KEFIR ono što niste znali PDF Ispis E-mail

Što je kefir?

Kefir je bakterija koja kuhano kravlje mlijeko pretvori, u neprodušno zatvorenoj posudi, kod temperature 130 C - 200 C kroz 24 sata, u ukusno piće. Kefir se može ostaviti da zori 40 sati, a stanovnici Kavkaza piju kefir od mladih dana, i ne poznaju za rak, tuberkulozu, želučane bolesti itd.

Priprema kefira

Uzmi posudu ili staklenku koja se može neprodušno zatvoriti, te je napuni s ohladnjelim prethodno prokuhanim mlijekom i dodaj kefir. Najpraktičnije je napraviti ovako:

Možete koristiti polutrajno pasterizirano mlijeko (nije potrebno prokuhavanje) iz dućana koje je pakirano u plastičnoj boci, obično od 1,75 litara, masnoće 2,8%. Zapamtite: što je sadržaj masnoće u mlijeku veći, kefir je bolji.

 1. Odlijemo iz te boce oko 3 dl mlijeka, pa u nju dolijemo 2dl kefira (također iz dućana - bolji je kupiti kefir s napuhanim poklopcem jer su kefirne bakterije aktivne i žive), neprodušno je zatvorimo i malo je protresemo da se kefir izmiješa s mlijekom.
 2. Bocu zatim ostavimo da stoji na sobnoj temperaturi otprilike 12-24 sata ovisno o vanjskoj temperaturi. Temperaturu od 300 C ne smijemo prekoračiti, (ne smije biti pretoplo). Plemenite kefirne bakterije umnožit će se i odradit će svoj posao.
 3. Kada sadržaj boce više nije tekući nego je više zgusnut, bocu možemo premjestiti i dalje držati u frižideru da usporimo daljnje procese da kefir ne bude previše kiseo i prejak. Imat ćemo vrlo zdravo piće koje lagano "žeže" niz jednjak dok ga pijemo. Kad god poželite, otvorite frižider....Vjerujte, najbolje piće koje postoji! Tako jednostavno, jeftino i zdravo!
 4. Za dva tri dana opet u dućan pa kupite bocu mlijeka i jedan kefir. Pa opet na korak 1.

Kefir se pije svaki dan, najbolje uvečer. Kefir prelazi iz želuca odmah u krv. Kefir smije stajati najviše 48 sati. Kod ozbiljnih bolesti pije se po pola litre prije, poslije podne i navečer. 12-satni kefir tjera, a 48-satni zatvara. Kefir nije samo lijek, već se upotrebljava za salate i umake. Hrana je koja zasićuje.

Dr. Marsch liječi sa kefirom sljedeće bolesti:

 1. Živce: jednu litru dnevno dok to zahtijeva bolest
 2. Nesanicu: prestaje bez lijekova i dobije se apetit
 3. Želučane bolesti: želučane rane nestaju za 2 mjeseca kad se uzima 0,5 lit. Dnevno
 4. Katar dušnika i bronhija: pola litre dnevno kroz duže vrijeme
 5. Astma: treba uzimati kefir kroz duže vrijeme i bolesnik se oporavlja bez lijekova
 6. Slabokrvnost i raspadanje krvi: litru dnevno, a kod teških slučajeva 2 l dnevno, kroz 3 mjeseca se krv popravi
 7. Ekcemi: pola litre dnevno, osim toga treba oboljela mjesta namazati sa kefirom, pustiti da se namazano mjesto posuši preko noći, te ujutro ponovo namazati. Oboljela mjesta ozdrave za 14 dana.
 8. Kožna tuberkuloza: 1 litra dnevno
 9. Skleroza: 1 litra dnevno, teška skleroza se zaustavlja, a zatim prelazi u ozdravljenje
 10. Visok krvni tlak: 1 litra dnevno kroz 2 mjeseca, tlak se normalizira
 11. Žuč i bubrezi: 1 litra dnevno u razdoblju od 6 mjeseci
 12. Zatvor: pola litre dnevno, mladi, 10 sati star kefir. Mora se piti prije spavanja u razdoblju od 4 tjedna
 13. Proljev: prvih dana 1 litra dnevno 48 sati star kefir. Kad proljev prestane, a to je približno za 1 tjedan, pola litre dnevno 24 sata star kefir
 14. Želudac i crijeva: pola litre dnevno, kiselina nestane za nekoliko dana, a katar kroz 14 dana. Najvažnije je da kefir spriječava truljenje u crijevima, liječi i produžava život.

Sada je jasno zašto je kefir tako koristan. Zaista, nismo svjesni što propuštamo! Brzo naučite sami pripremati kefir i stvorite tu korisnu životnu naviku.

 

Vremenik ispita

za II. polugodište šk. god. 2014./2015.

Kviz

Kviz u .ppsx formatu (PowerPoint Show) možete preuzeti klikom na sličicu.

Kurikulum 2014./2015.

 

Informacije za roditelje

Informacije za roditelje

Sokratova prisega

Građanski odgoj

Popis udžbenika

Za šk. god. 2014./2015.

Napomena za Latinski jezik: naziv udžbenika nalazi se na kraju cijelog popisa a koristi se u prvim i drugim razredima.

Slobodno za korištenje

 

Brza statistika razrednog odjela kao materijal za Sjednice Učiteljskih-Nastavničkih vijeća. Možete preuzeti i slobodno koristiti.

Natječaji

Financijsko izvješće

Financijski izvještaj 2014.

ZIP datoteka

Statut

 

Dodatna i dopunska nastava

Dodatna i dopunska nastava

DSD

bottom

top

 MZOŠ

 AZOO

 CARNet

 LMS CARNet


bottom